SUBIECTUL 2 PREDICATUL 3 ATRIBUTUL 6 COMPLEMENTUL 10

Subiectul 2 Predicatul 3 Atributul 6 Complementul 10-PDF Download

  • Date:29 Jan 2020
  • Views:43
  • Downloads:0
  • Pages:14
  • Size:548.59 KB

Share Pdf : Subiectul 2 Predicatul 3 Atributul 6 Complementul 10

Download and Preview : Subiectul 2 Predicatul 3 Atributul 6 Complementul 10


Report CopyRight/DMCA Form For : Subiectul 2 Predicatul 3 Atributul 6 Complementul 10


Transcription:

A Definitie Subiectul este partea de propozitie care arata cine face actiunea exprimata de. predicat sau cine are caracteristica exprimata prin numele predicativ. B Intrebari Cine Ce face actiunea Despre cine ce este vorba in propozitie puse. predicatului,C Cazul Nominativ,D Se exprima prin urmatoarele parti de vorbire. substantiv comun simplu Baiatul lucreaza mult,compus Floarea soarelui este o planta. propriu Radu invata la matematica,pronume personal El este acasa. de politete Dumnealui este profesorul de sport,demonstrativ Acela pleaca de la scoala. posesiv A mea este in excursie,nehotarat Toate sunt coapte.
relativ Ma intreb cine vine,interogativ Cine a venit. negativ Nimeni n a venit la petrecere,numeral cardinal Doi au castigat. ordinal Al treilea a invins,verb infinitiv A invata este necesar. supin De cantat este placut, adverb cu rol de substantiv Raul a trecut Binele invinge. interjectie Se aude vai,E Clasificare,1 Sb simplu Maria citeste.
compus Corina si Raul se joaca, 2 Sb inclus verbul este la pers I II sg si pl Citesc eu Cititi voi. subinteles versul este la pers III sg si pl Citeste el Citesc ei. PREDICATUL, A Definitie Predicatul este partea principala de proopozitie care arata ce face cine este. cum este ce este subiectul,B Clasificare,1 Predicat verbal. 2 Predicat nominal, 1 Predicatul verbal exprimat printr un verb la modul personal arata ce face. subiectul impreuna cu Sb Sau fara el poate contrui o propozitie de sine. statatoare, Exp verb la modurile personale Indicativ Eu merg la scoala.
Imperativ Du te,Conjunctiv Sa citim cu totii,Conditional optativ Ar compune o scrisoare. Verb la cele 3 diateze Activa Eu invat la gramatica. Pasiva El este invatat de profesor,Reflexiva El isi face temele. Intejectie predicativa Hai la noi Iata o vaza, Locutiuni verbale Imi aduc aminte de tine A luat o la fuga pe drum. A FI verb predicativ in urmatoarele cazuri, Cat este ceasul este poate fi inlocuit cu verbul arata. Cat este painea costa,Unde este elevul se afla,Eu sunt din Sibiu provin.
Am fost la bunici a vizita, Maine va fi o saptamana de la plecarea lor se implineste. Textul este din nuvela Alexandru Lapusneanul apartine. 2 Predicatul nominal exprimat printr un verb copulativ la modul personal si un. nume predicativ,Arata cine este subiectul Omul acela este Vasile. ce este subiectul Radu este antrenor,cum este subiectul Mihai este destept. Pe langa verbul a fi exista si alte verbe care pot fi copulative. A ajunge cand pot fi inlocuite de verbul a deveni,A ramane cand NU are sensul de a sta a se opri. A insemna cand NU are sensul de a face un semn,A deveni este intotdeauna copulativ.
A parea cand nu poate fi inlocuit cu verbul a fi,Verbe copulative P N Verbe predicative P V. 1 El este campion El este in clasa,2 El va ajunge doctor El a ajuns in clasa. 3 El a iesit profesor El a iesit din clasa,4 El se face inginer El isi face temele. 5 A munci inseamna a castiga El si a insemnat exercitiile facute. 6 El a ramas surprins El a ramas in clasa,7 El a devenit avocat. 8 Parea fericita Parea ca ninge, OBS Verbele copulative au functie sintactica de Predicat nominal PN incomplet.
Numele predicativ exprimat prin,Substantiv N Prietena ta este Maria. Ac prep Papucii sunt din piele,G Rochia este a mamei. Numeral N Prietenii mei sunt cei doi,Ac prep Surpriza este pentru al treilea. G Pachetele sunt ale celor doi,Adjectiv pozitiv Papusa ei este frumoasa. comparativ superioritate Prajitura e mai buna,egalitate Este la fel de buna.
inferioritate Este mai putin buna,superlativ absolut Este foarte buna. relativ Este cea mai buna,Pronume N Castigatoarea este ea. Ac prep Papusa este pentru ea,G Ciocolata este a lui. Verb la modul infinitiv Dorinta ei este de a canta. supin Poezia este de invatat,Adverb de mod Raspundul este asa. de timp Lectia este pentru maine,de loc Parintii sunt de acolo.
Interjectie Este vai si amar de el, Numele predicativ poate fi simplu Baiatul este frumos. multiplu El este frumos si destept, A Definitie Atributul este partea secundara de propozitie care determina un substantiv sau. un substitut al acestuia pronume numeral, B Intrebari care ce fel de a al ai ale cui cati cate al catelea a cata puse. cuvantului determinat,C Clasificare,Atr substantival apozitional. prepozitional,Atr pronominal prepozitional Ac,genitival G.
dativul posesiv D,Atr adjectival,Atr verbal,Atr adverbial. 1 Atributul substantival, a Apozitional N Ion elevul a plecat Domnitorul Mihai Viteazul a fost infrant. Ac L am vazut pe elevul Mircea,D I am dat cartea lui Ion prietenul meu. b Genitival fara prep Aceste sunt faptele colegilor tai. Cu prep Lupta impotriva turcilor a luat sfarsit,c Prepositional Ac Drumul de la scoala este lung. Cadoul pentru parinti este pe masa,Pomul din gradina a inflorit.
Goana dupa cumparaturi a inceput,D Reusita datorita mamei m a bucurat. Construirea casei conform planului s a terminat,A primit pedeapsa potrivit legii. 2 Atributul pronominal,a Prepositional exprimat prin. Pronume personal Barfa despre ea nu este draguta,Pronume reflexiv Lauda de sine nu miroase a bine. Pronume de politete Dialogul cu Maria Sa a inceput. Pronume demonstrativ Cadoul pentru acela l am dat,Pronume posesiv Relatia cu al meu s a terminat.
Pronume nehotarat Cearta cu toate m a obosit,Pronume negativ Plimbarea cu nimeni nu ma incanta. Pronume de intarire Lauda despre insene nu este buna. Pronume interogativ Cartea de la care e pe masa, Pronume relativ Nu stiu cartea de la cine e pe masa. b Genitival exprimat prin,Pronume personal Gluma lui nu este haioasa. Pronume de politete Sabia Mariei sale mai straluceste. Pronume demonstrativ Cartea aceluia e veche,Pronume posesiv Parerea a lor mei l a suparat. Pronume nehotarat Cartile tuturora sunt vechi,Pronume negativ Penarul nici uneia nu este aici.
Pronume de intarire Copilul insusi a mers la concert. Pronume interogativ Casa caruia ai vazut o, Pronume relativ Problema este ale cui carti le am uitat. c Dativul posesiv, Pronume personal neaccentuat Fapta ti este cunoscuta. Pronume reflexiv neaccentuat Maria si potolea setea. 3 Atribut adjectival exprimat prin, Adjectiv demonstrativ Caietul acestui baiat este rupt. Adjectiv posesiv Caietul meu e nou,Adjectiv de intarire Eu insami am gresit. Adjectiv nehotarat Fiecare baiat e fotbalist,Adjectiv negativ Niciun copil nu este acasa.
Adjectiv interogativ Care fata a luat nota 10,Adjectiv relativ Nu stiu care fata a plecat. Adjectiv propriu zis El are un scris frumos,Verb la participiu Copii certati plangeau. Verb la gerunziu acordat cu substantivul Cosurile fumegande voce vibranta. Numeral cardinal Doi copii se plimbau prin parc,Numeral ordinal Al doilea elev este absent. Numeral colectiv Tustrei elevii au chiulit, Numeral de aproximatie Circa 20 de copii au mers in excursie. Locutiune adjectivala Baiatul fara obraz enerveaza pe toti. 4 Atribut verbal exprimat prin,Verb la infinitiv Dorinta de a invata nu exista.
Verb la supin Textul de citit este interesant, Verb la gerunziu neacordat Am intalnit copii razand. Locutiune verbala Dorinta de a o lua la sanatoasa il caracterizeaza. 5 Atribut adverbial exprimat prin,Adverb de loc Cartea de acolo este rupta. Adverb de timp Povestea de atunci este deosebita Discutia de ieri m a. Adverb de mod Se auzea susurul alene a izvorului, Locutiune adverbiala Cititul de zi cu zi invatatul pe de rost plimbatul de colo. COMPLEMENTUL, A Definitie Complementul este partea secundara de propozitie care determina. un verb Am plecat la tara,un adjectiv Pomii erau plini de flori.
un adverb Zboara lin ca vantul,o interjectie Hai acolo Zarr pe un ram. B Clasificare,1 Complemente circumstantiale,de loc unde. de timp cand de cat timp,de mod cum,2 Complemente necircumstantiale. complement direct pe cine ce, complement indirect cui despre cine ce cu cine ce de la cine ce la. cine ce pentru cine ce,complement de agent,1 Complemente circumstantiale.
a C C L exprimat prin,Subst prep Ac A scris pe carte. Subst locutiune prep G Zboara deasupra caselor,Pronume pers Pleaca de la el. Pron reflexiv Sunetul venea despre sine,Pron demonstrativ Merge la acela. Pron de politete A alergat la dumnealui,Pron posesiv El pleaca cu al meu. Pron nehotarat Merge la toate,Pron relativ Ne gandim spre care se indreapta.
Pron interogativ De la care ati venit,Numeral cardinal prep Ac Merge la cei doi. Numeral ordinal Merge la al treilea,Numeral colectiv Vine de la tustrei. Numeral fractional Se indreapta spre o treime dintre ei. Numeral cardinal prep G Sta inaintea celor doi, Numeral ordinal Ajunge deaspra celui de al treilea. Numeral fractional Cade in mijlocul doimii,Verb la supin Nica venea de la cules scaldat. b C C T exprimat prin,Subst prep Ac Vine la noi dupa sarbatori.
Subst prep G In jurul amiezii soseste acasa, Adjectiv prep de Ac De mic de tanar a invatat sa citeasca. Pronume pers Ac Sosim indata dupa ei,Pron demonstrativ Venim imediat dupa acela. Pron posesiv A venit imediat dupa ai nostri,Pron nehotarat Ajunge dupa unii. Pron de politete Soseste dupa dumnealui,Pron negativ Nu intra in clasa dupa nimeni. Pron relativ Citeste dupa care invata,Pron interogativ Dupa cine alearga.
Pronume pers G Soseste inaintea dansului,Pron demonstrativ Vine inaintea aceluia. Pron posesiv Soseste acasa inaintea alor mei,Pron nehotarat A ajuns inaintea la toti. Pron de politete Se trezeste la ora 8 inaintea dumnealor. Pron negativ Nu si termina lectiile inaintea niciunuia. Pron relativ Nu stiu inaintea cui a venit,Pron interogativ Inaintea cui a venit. Numeral cardinal prep Ac Merge la cei doi,Numeral cardinal prep G Ajunge inaintea celor doi. Numeral ordinal prep Ac Ajunge dupa cel de al doilea. Numeral ordinal prep G Ajunge inaintea celui de al doilea. Adverb de timp Dimineata merg la scoala,Locutiune adverbiala A plecat de cu seara.
Verb la infinitiv prep Alearga inainte de a manca,c C C M exprimat prin. Subst cat Este o minge cat pumnul,Subst Ac E tare ca pamantul. Subst D S a facut negru asemenea pamantului, Subst G in baza in lumina in temeiul A fost pedepsit in baza legii. Pron Ac Merge ca dumnealui,Pron D Vorbeste asemenea noua. Pron G Este pedepsit in baza acestora,Numeral Ac Mananca ca zece.
Numeral D Invata asemenea primului,Numeral G Ma lasa in baza amandurora. Adverb de mod Vorbeste bine engleza,Locutiune adverbiala Invata pe de rost poezia. Verb la infinitiv Nu traieste fara a manca,Verb la gerunziu Merge cantand fluierand. Adjectiv Rochia sta pe ea ca scrisa,2 Complemente necircumstantiale. a Complementul direct este exprimat prin, Subst Ac El l a batut pe Marius A pierdut pantoful.
Pronume personal Ac L a strigat pe el,Pronume demonstrativ L a gasit pe acesta. Pronume posesiv I am vazut pe ai tai,Pronume reflexiv S a pieptanat frumos. Numeral cardinal Ac I a vazut pe cei doi,Numeral ordinal Ac L a reprezentat pe al treilea. Verb la infinitiv Stie a canta,Verb la gerunziu Vedea venind pe cineva. Verb la supin I am dat de revazut problema,b Complementul indirect este exprimat prin.
Subst G S a intors impotriva baiatului,Subst Ac Am vorbit despre lectia de ieri. Subst D Ii dau o ciocolata baiatului,Pron pers I am cerut explicatii. Pron demonstrativ A luptat impotriva aceluia,Pron posesiv A reusit gratie alor sai. Pron reflexiv Isi ia cartea,Numeral cardinal A vorbit despre cei doi. Numeral ordinal S au aliat impotriva celui de al doilea. Verb la infinitiv Este obisnuit a se ruga in fiecare zi. SUBIECTUL A Definitie Subiectul este partea de propozitie care arata cine face actiunea exprimata de predicat sau cine are caracteristica exprimata prin numele predicativ

Related Books