BAB 9 MALAYSIA DALAM KERJASAMA ANTARABANGSA BAB 9

Bab 9 Malaysia Dalam Kerjasama Antarabangsa Bab 9-PDF Download

  • Date:14 Sep 2020
  • Views:0
  • Downloads:0
  • Pages:17
  • Size:536.03 KB

Share Pdf : Bab 9 Malaysia Dalam Kerjasama Antarabangsa Bab 9

Download and Preview : Bab 9 Malaysia Dalam Kerjasama Antarabangsa Bab 9


Report CopyRight/DMCA Form For : Bab 9 Malaysia Dalam Kerjasama Antarabangsa Bab 9


Transcription:

SEJARAH TINGKATAN 5 T5B9 NOTA,BAB 9 MALAYSIA DALAM KERJASAMA ANTARABANGSA. c Kesan Perang,a Kesan Politik,i Menamatkan pemerintahan beraja di Eropah. ii Termenterainya Perjanjian Versailles,iii Mengubah peta Eropah. iv Membentuk beberapa buah negara baru, v Pembentukan Liga Bangsa Matlamatnya menggalakkan keamanan dan kerjasama. antarabangsa dan menjamin keselamatan bersama Liga ini gagal menjamin kesejahteraan. b Kesan ekonomi,Negara negara yang berperang mengalami inflasi.
Menanggung hutang peperangan yang tinggi kerana perbelanjaan perang yang besar. Diakhir perang Pakatan Bertiga membelanjakan US 125 bilion. Perikatan Kuasa Tengah membelanjakan US 60 bilion,membawa kepada masalah pengangguran. Pasaran dunia diambil alih oleh Amerika Syarikat dan Jepun. ia memberi kesan kepada negara Eropah terutama Britain. Britain kehilangan 1 3 daripada perdagangan luarnya. c Kesan sosial,Kehilangan nyawa yang ramai,b Perang Dunia Kedua 1939 1945 m s 231. i Faktor Politik, Berlaku kerana kegagalan Perjanjian Versailles menyelesaikan masalah PD1. Ia juga terjadi kerana perubahan politik berlaku di Jerman Soviet Union Itali dan. ii Faktor Ekonomi, Dari segi ekonomi PD2 berlaku disebabkan kemelesetan ekonomi pada 1930 an. iii Kebangkitan Jerman, Perjanjian Versailles menimbulkan rasa tidak puas hati beberapa orang pemimpin.
negara terutamanya Jerman kerana mereka kehilangan jajahan. Jerman juga dipaksa membayar pampasan perang yang tinggi. Di arah mengurangkan saiz angkatan tenteranya, Adolf Hitler yang berjaya menguasai Jerman melalui partinya National Socialist. Hitler telah mengingkari Perjanjian Versailles apabila beliau membina sebuah. angkatan tentera yang besar,NORAINI ABDUL RAHMAN SMKUSJ13 2. SEJARAH TINGKATAN 5 T5B9 NOTA,BAB 9 MALAYSIA DALAM KERJASAMA ANTARABANGSA. iv Perkembangan di Rusia,Perang saudara telah berlaku. Pihak komunis berjaya mengalahkan pihak lawan yang dibantu oleh tentera USA. Britain Perancis dan Jepun, Vladimir Lenin telah mengukuhkan ideologi komunis di Russia yang kemudiannya.
dikenali sebagai kesatuan Republik Sosialis Soviet USSR. Apabila Lenin mati ia digantikan oleh Joseph Stalin. Itali dengan pemimpin Benito Mussolini pula menjajah Ethiopia. Itali menceroboh Perancis,vi Perkembangan di Jepun. Jepun muncu sebagai kuasa yang ingin menguasai negara negara di Timur. Berasa bertanggungjawab untuk membebaskan negara negara ini daripad. penjajahan Barat,vii Masalah di Amerika, Kemelesetan ekonomi pula telah melanda USA dan seterusnya merebak ke. seluruh dunia, USA tidak mampu lagi menyediakan pinjaman untuk Jerman dan ini. menyebabkan Jerman tidak berupaya membayar hutang peperangan. Masalah ekonomi ini menyebabkan negara Eropah lain termasuk Britain Perancis. dan Itali mengurangkan peruntukan ketenteraan, Sebaliknya Jerman bertindak mengukuhkan ketenteraannya. Jerman menjalankan perluasan kuasa bagi mengalihkan perhatian rakyatnya. daripada masalah ekonomi Perkara yang sama juga berlaku di Jepun. b Peristiwa Perang, PD2 meletus apabila Jerman menyerang Poland dari barat.
USSR menyerang Poland dari timur, Serangan ini menyebabkan Britain dan Perancis mengisytiharkan perang terhadap. Jepun melancarkan serangan mengejut terhadap Pearl Harbour dan berjaya. memusnahkan angkatan perang USA di Lautan Pasifik, Jepun mengalahkan British di Tanah Melayu termasuk Singapura. Muncul pakatan yang berasingan, i Kuasa Bersekutu yang terdiri daripada USA Britain Perancis Soviet Union. ii Kuasa Paksi terdiri daripada Jerman Itali dan Jepun. Pihak Jerman kalah di Eropah dan Presiden USA Hanry Truman mengarah bom. atom yang pertama digugurkan di Hiroshima atas alasan ingin mengelak tempoh. peperangan yang lama dan ramai kehilangan nyawa Dua hari kemudian bom. kedua digugurkan di Nagasaki,NORAINI ABDUL RAHMAN SMKUSJ13 3. SEJARAH TINGKATAN 5 T5B9 NOTA,BAB 9 MALAYSIA DALAM KERJASAMA ANTARABANGSA.
d Kesan Perang,Memecahbelahkan negara negara di Eropah. Meruntuhkan sistem imperialisme,Membentuk Pertubuhan Bangsa bangsa Bersatu. Menubuhkannegara negara baru yang merdeka,Berlaku Perang Dingin. Jerman terbahagi kepada dua iaitu Jerman Barat dan Jerman Timur. Mengakibatkan jumlah korban nyawa yang tinggi, Menimbulkan kesedaran tentang kedamaian dunia Ini membawa kepada. pembentukan Pertubuhan Bangsa bangsa Bersatu PBB menggantikan Liga Bangsa. 9 1 2 Kemunculan Blok Dunia Dan Perang Dingin m s 234. a Blok Dunia, Kebuntuan dalam rundingan penyelesaian Perang Dunia Kedua menimbulkan.
bibit perpecahan dan akhirnya muncul blok dunia dan Perang Dingin. Blok dunia merupakan Negara negara yang sehaluan dan bertindak secara. bersama bagi menjaga kepentingan ahli, Tampil dalam pelbagai bentuk sama ada berdasarkan aspek politik ekonomi. Terbentuk semasa Perang Dingin berasaskan geopolitik. b Blok Kapitalis,Blok kapitalis merupakan negara demokratik. Kerajaannya dipilih melalui pilihan raya, Blok kapitalis memberi peluang perniagaan persendirian. Blok kapitalis juga memberi peluang pemilikan persendirian. Blok kapitalis menganjurkan kebebasan individu sepenuhnya. c Blok Komunis,Blok komunis diperintah oleh diktator. Hanya Parti Komunis sahaja yang diiktiraf, Bagi blok komunis perniagaan dimiliki oleh kerajaan.
Kerajaan komunis sahaja menguruskan perniagaan, Blok komunis melindungi dan mengawal kebebasan individu. NORAINI ABDUL RAHMAN SMKUSJ13 4,SEJARAH TINGKATAN 5 T5B9 NOTA. BAB 9 MALAYSIA DALAM KERJASAMA ANTARABANGSA,b Perang Dingin. Maksudnya tidak berlaku sebarang konflik bersenjata secara langsung. Berlaku sejak tamat Perang Dunia Kedua sehingga tamatnya sistem Soviet Union hancur. pada tahun 1989,Berlaku disebabkan,i perbezaan ideologi dan fahaman politik. ii Persaingan kuasa antara berlaku blok kapitalis diketuai oleh Amerika Syarikat dengan blok. komunis diketuai oleh Soviet Union,Cara membuktikan blok membuktikan kekuatan.
i bersaing membuktikan kekuatan,ii Bersaing untuk menyebarkan pengaruh. iii Memajukan kepentingan masing masing di Eropah dan Asia. iv Melalui propaganda bantuan ekonomi dan bantuan ketenteraan. Negara Dunia ketiga mengamalkan sikap berkecuali, Kedua dua blok berusaha mempengaruhi pegangan Negara negara Dunia Ketiga. Tawaran bantuan pertahanan dan ekonomi, Negara Dunia Ketiga menjadi rebutan dua kuasa besar iaitu Amerika Syarikat dan Soviet. Union yang kemudian disertai oleh China,c kesan daripada Perang Dingin. Pembentukan blok dunia,Terbahagi kepada blok kapitalis dan blok komunis.
Penubuhan NATO,Penubuhan pakatan WARSAW, Pembentukan Pertubuhan Perjanjian Asia Tenggara SEATO. Berlaku perlumbaan senjata,Negara Dunia Ketiga membina identiti sendiri. NORAINI ABDUL RAHMAN SMKUSJ13 5,SEJARAH TINGKATAN 5 T5B9 NOTA. BAB 9 MALAYSIA DALAM KERJASAMA ANTARABANGSA, 9 2 Peranan Dan Sumbangan Malaysia dalam Pertubuhan Antarabangsa m s 236. a Dasar luar Malaysia adalah berbaik baik dengan semua negara. b Kepentingan dasar luar, Menjamin keselamatan rakyat dan Negara memelihara kepentingan nosional dan.
mengekalkan kedaulatan, Menggalak pembangunan dan kemajuan ekonomi serta mengekalkan keamanan. melalui kerjasam anatarabangsa, Untuk menjadi warga global yang bertanggungjawab dan peka terhadap usaha. memupuk kesejahteraan dunia,c Bentuk Hubungan luar. i Hubungan bilateral merujuk kepada, hubungan secara telus dengan Negara negara tertentu Contohnya Malaysia. mengutamakan hubungan dengan Negara Negara jiran antaranya termasuklah. Singapura Indonesia,ii Hubungan multilateral pula merujuk kepada.
hubungan dalam bentuk pertubuhan seperti ASEAN Komanwel OIC dan NAM. NORAINI ABDUL RAHMAN SMKUSJ13 6,SEJARAH TINGKATAN 5 T5B9 NOTA. BAB 9 MALAYSIA DALAM KERJASAMA ANTARABANGSA,9 2 1 Dasar dasar Luar Malaysia m s 237. a Faktor faktor penggubalan dasar luar m s 237 238. 1 Faktor Sejarah, Hubungan dagang Kerajaan Melaka dengan China Arab Siam dan Kepulauan. Melayu telah lama berlaku, Hubungan Melayu serumpun di Kepulauan Melayu sejak sekian l ama seperti. Indonesia Brunei Filipina, Penyertaan dalam Komanwel meneruskan hubungan dengan Britain Australia.
dan New Zealand, Ancaman Komunis membentuk dasar luar yang pro barat dan anti komunis. Masih membentuk kepada kuasa Barat dari segi bantuan pertahanan. 2 Faktor Ekonomi,Malaysia mengamalkan pasaran bebas. Malaysia merupkan pengeluar bijih timah dan getah maka hubungan dengan. Britain dan USA berlaku kerana pasaran, Langkah menggalakkan pelaburan asing contohnya Dasar Pandang Ke Timur. pelaburan asing digalakkan dari negara Timur khasnya Jepun dan Korea. Hubungan baik dengan negara negara Islam bagi meningkatkan pasaran. 3 Faktor Politik, Malaysia Negara demokrasi menekankan pemeliharaan kedaulatan negara. Contohnya dasar Malaysia yang menyokong Palestin, Malaysia tegas menyokong semua resolusi yang telah diambil oleh PBB bagi.
mencapai keamanan dunia,4 Faktor Geografi, Malaysia bersempadan dengan negara jiran seperti Singapura Thailand. Indonesia Filipina dan Brunei, Perairannya kita menjadi laluan utama kapal kapal perdagangan di dunia. Maka keselamatan negara serantau akan mempengaruhi keselamatan. 5 Faktor Demografi, Hubungan diplomatik yang baik dengan Negara Islam kerana penduduk. Malaysia yang majoriti beragama Islam, Tiada hubungan dengan Israel kerana dasar negara itu menceroboh dan. menindas peribumi Palestin, Menentang keras Dasar Aparteid yang diamalkan di Afrika Selatan.
NORAINI ABDUL RAHMAN SMKUSJ13 7,SEJARAH TINGKATAN 5 T5B9 NOTA. BAB 9 MALAYSIA DALAM KERJASAMA ANTARABANGSA,b Perkembanga Dasar Luar Malaysia m s 239. i Tahap Pertama Tunku Abdul Rahman 1957 1970,Pro Barat kerana. i pergantungan Malaysia kepada Britain kerana Malaysia anggota blok sterling. yang menjalankan urusan perdagangan dalam nilai mata wang paun sterling i. ii bijih timah dan getah masih mengharapkan permintaan Barat termasuk Britain. pelabur Britain pula masih menguasai ekonomi negara. Anti Komunis, Berbaik baik dengan jiran kerana krisis seperti konfrontasi dengan Indonesia. terputusnya hubungan dengan Filipina dan keluarnya Singapura daripada Malaysia. memerlukan usaha memelihara hubungan baik dengan Negara jiran. Berbaik dengan negara Komenvel Ini adalah kerana ancaman komunis memaksa. kita Pro Barat untuk mendapat bantuan mereka Malaysia telah menandatangani. Perjanjian Pertahanan dengan British, Malaysia cuba membuat hubungan perdagangan dengan negara seperti USA.
Jepun Singapura Jerman Barat bagi mengurangkan pergantungan kepada Britain. ii Tahap Kedua Tun Abdul Razak 1972 1976 dan Tun Hussein Onn 1976 1981. Dasar berkecuali dan berbaik baik dengan semua negara. Perubahan dasar luar ini disebabkan kurangnya pengaruh Britain di Timur. pergolakan yang berlaku di Vietnam dan pengenalan konsep ZOPFAN. Malaysia juga menjalin hubungan dengan Negara Komunis seperti China Jerman. Timur Korea Utara dan Mongolia, Hubungan dengan pula Vietnam bagi mengatasi masalah pelarian Vietnam. ii Tahap Ketiga Dato Seri Dr Mahathir Mohamad 1981 2003. Memberi penekanan kepada ekonomi, Hubungan yang erat dengan ASEAN bagi mengatasi krisis di IndoChina. Dasar Pandang ke Timur menjadikan Jepun dan Korea Selatan sebagai model. Lawatan Dato Seri Dr Mahathir ke Afrika Amerika Selatan Caribbean dan Pasifik. Selatan menghasilkan perjanjian perdagangan dua hala yang menguntungkan. kedua dua pihak,NORAINI ABDUL RAHMAN SMKUSJ13 8,SEJARAH TINGKATAN 5 T5B9 NOTA. BAB 9 MALAYSIA DALAM KERJASAMA ANTARABANGSA, 9 2 2 Malaysia dalam Pertubuhan Antarabangsa m s 242. a Komenwel, Anggotanya negara bekas tanah jajahan Britain yang merdeka.
Keanggotaan 54 negara maju dan negara sedang membangun. Sekretariat beribu pejabat di London, Matlamat membina semangat setiakawan dan kerjasama dalam segala bidang. Perjanjian pertahanan bantuan kepada Malaysia jika diancam musuh. Mesyuarat CHOGM tempat petemuan ketua ketua kerajaan untuk membincangkan. kepentingan bersama, CHOGM di Malaysia 1989 Deklarasi Langkawi berhubung mengatasi masalah pencemaran. Sumbangan Malaysia menentang Dasar Aparteid dan menganjurkan Sukan Komanwel 1998. Faedah atas Malaysia cukai eksport rendah khasnya Britain dihakis selepas Britian. menyertai Kesatuan Eropah, Rancangan Colombo menyediakan bantuan teknikal dan biasiswa. b Persatuan Bangsa bangsa Bersatu PBB,i Latar Belakang. Ditubuhkan pada 1945 selepas PD2 apabila Liga Bangsa dibubarkan. Ibu pejabat asalnya di San Francisco tetapi berpindah ke New York 1946. Dianggotai oleh 51 buah negara pada awalnya 189 buah negara 2002 Malaysia menjadi. ahli PBB tahun 1957, Negara anggota harus akur kepada Piagam PBB iaitu perjanjian antarabangsa yang.
menggalurkan prinsip prinsip asas hubungan antarabangsa. ii Matlamat Piagam PBB,i Menjamin keamanan dunia, ii Menggalakkan hubungan berbaik baik negara anggota. iii Bekerjasama menyelesaikan masalah antarabangsa dan melindungi hak asasi. iv Menjadi pusat bagi mengharmonikan tindakn negara negara anggota. iii Penglibatan Malaysia,a Potiliki, Menyertai pasukan pendamai untuk menamatkan perang saudara di Congo. Mewakili pasukan pengaman ke Namibia dan ke Bosnia. Menghantar pasukanpemerhati di sempadan Iran Iraq dan Kampuchea. menentang Dasar Aparteid memerangi dadah menjadi ahli majlis keselamatan. PBB dan mendesak PBB menyelesaikan masalah Palestin. Menyaran Benua Antartika menjadi warisan dunia yang diletakkan di bawah hak milik atau. sejarah tingkatan 5 t5b9 nota bab 9 malaysia dalam kerjasama antarabangsa 1 1 antarabangsa 9

Related Books